Parklet dla Łodzi

17 września na ul. Piotrkowskiej między ul. Tuwima a Nawrot odbył się I Festiwal Budżetu Obywatelskiego. Podczas wydarzenia mieszkańcy mieli szansę zapoznać się ze zgłoszonymi projektami. Nie zabrakło tam również nas.

Była to idealna okazja do rozmowy z mieszkańcami na temat naszej inicjatywy "Parklet dla Łodzi". Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy ulotkę, wyjaśniającą ideę projektu. Na naszym stoisku prezentowaliśmy także zdjęcia i filmy przedstawiające pierwszy łódzki parklet, a także te zlokalizowane w innych częściach świata.

Popierając nasze wnioski możesz wpłynąć na poprawę jakości przestrzeni ulicy. Dzięki Waszym głosom w Łodzi już w przyszłym roku mogą pojawić się kolejne trzy parklety. Gorąco zachęcamy do wsparcia naszej inicjatywy.

Osiedle Numer  Nazwa Lokalizacja
Śródmieście Katedralna

S0055KA
(link do wniosku)

Parklet dla Łodzi - Śródmieście Katedralna Ul. Struga, na odcinku pomiędzy ul. Piotrkowską i al. Kościuszki
Śródmieście Wschód S0058WS
(link do wniosku)
Parklet dla Łodzi - Śródmieście Wschód  Ul. Rewolucji 1905 r., na odcinku pomiędzy ul. Kilińskiego a ul. Sterlinga
Stare Polesie P0164SP
(link do wniosku)
Parklet dla Łodzi  Ul. Więckowskiego na odcinku pomiędzy ul. Wólczańską, a ul. Gdańską, działka P9-437/2

Przypominamy, że głosować elektronicznie można do 9 października na stronie budzetobywatelski.uml.lodz.pl/

{MJ}
{zdjęcie: M.Adamus}

Parklet to przestrzeń dla pieszych, która odpowiada na niedostatek przestrzeni publicznych oraz zieleni w mieście. Niewielkie rozmiary (najczęściej 2 miejsca parkingowe) pozwalają na zlokalizowanie go w zasadzie wszędzie. Dodatkowym atutem jest fakt, że korzystać może z niego każdy. Przestrzeń dotąd zajęta przez 1 samochód, może zostać wykorzystana przez wielu przechodniów. Rozwiązanie to jest nowością w Polsce, ale na świecie cieszy się coraz większą popularnością. Dlatego chcemy zaprezentować ideę parkletu łodzianom. Zakładamy lokalizację parkletu w ścisłej zabudowie śródmiejskiej, gdzie najbardziej odczuwalny jest brak zieleni oraz miejsc wspólnego spędzania czasu.