Parklet dla Łodzi

Pierwszy łódzki parklet został włączony w program nadchodzącej X edycji wydarzenia Łódź Design Festival, które odbędzie się 13 - 23 października 2016 w Łodzi.

Festiwal designu to szereg wystaw z obszaru wzornictwa, grafiki i ilustracji, jak i również wykłady oraz warsztaty z projektantami. Hasłem towarzyszącym jubileuszowej edycji festiwalu jest "tożsamość", czyli poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jak poprzez design kształtuje się tożsamość twórców, odbiorców i miejsc w których żyjemy. Mamy nadzieję, że obecność parkletu w otwartym programie pozwoli gościom festiwalowym przekonać się jak kształtuje się tożsamość miasta poprzez działania obywatelskie.

{EM}

Parklet to przestrzeń dla pieszych, która odpowiada na niedostatek przestrzeni publicznych oraz zieleni w mieście. Niewielkie rozmiary (najczęściej 2 miejsca parkingowe) pozwalają na zlokalizowanie go w zasadzie wszędzie. Dodatkowym atutem jest fakt, że korzystać może z niego każdy. Przestrzeń dotąd zajęta przez 1 samochód, może zostać wykorzystana przez wielu przechodniów. Rozwiązanie to jest nowością w Polsce, ale na świecie cieszy się coraz większą popularnością. Dlatego chcemy zaprezentować ideę parkletu łodzianom. Zakładamy lokalizację parkletu w ścisłej zabudowie śródmiejskiej, gdzie najbardziej odczuwalny jest brak zieleni oraz miejsc wspólnego spędzania czasu.