Tempo-30

Organizując wycieczki zależało nam na zwiększeniu wiedzy mieszkańców oraz turystów o historii oraz atrakcjach Łodzi

Wykorzystanie roweru miało pozwolić na zaplanowanie i realizację nietypowych tras, niemożliwych do obejrzenia pieszo lub autokarem. Wycieczki miały też zwiększyć poczucie związku z miastem, wspierać budowanie lokalnej świadomości.

W czterech wycieczkach - szlakiem Łodzi fabrykanckiej (9 września), zielonej (7 października), kreatywnej (21 października) i walczącej o niepodległość (11 listopada) wzięło udział ponad 1200 osób! Zainteresowanie tą formą zwiedzania przeszło nasze najśmielsze oczekiwania - zakładaliśmy, że każdej niedzieli pojedzie z nami zwiedzać Łódź nie więcej niż 250 osób - i tyle też pamiątkowych przypinek przygotowywaliśmy na każda wycieczkę.

Dla tych którzy nie mogli uczestniczyć w wycieczkach lub nie usłyszeli wszystkiego co mówił przewodnik - przygotowaliśmy "Rowerowniki", w których opisane są wszystkie cztery trasy zwiedzania oraz podane bezpieczne drogi przejazdu rowerem pomiędzy punktami wartymi obejrzenia.

Mamy nadzieję, że uda nam się w przyszłym roku kontynuować tę formę zwiedzania Łodzi, bo jak widać na filmowych relacjach -  jest dla kogo. Dziękujemy za obecność w imieniu swoim i Justyny Tomaszewskiej (rowerowego przewodnika).

Wycieczki zostały zrealizowane dzięki wsparciu Urzędu Miasta Łodzi.

{km}
{foto:Strzeleccy}