Przestrzeń dla Łodzi

W tym roku już po raz czwarty obchodzony jest w Polsce Tydzień Informacji Publicznej, którego celem jest promowanie prawa do informacji publicznej poprzez pokazywanie, że jest ono jednym z najważniejszych praw w demokracji. Z tej okazji w kilku miastach Polski – w tym w Łodzi – odbyło się szkolenie z "Prawa i procedur dostępu do informacji publicznej".

Szkolenie łódzkie, prowadzone przez Krzysztofa Izdebskiego i Mirosława Jankowskiego z PCDIP(*), swoim programem obejmowało zapoznanie uczestników z podstawowymi informacjami dotyczącymi zagadnień dostępu do informacji publicznej, pracę z tekstem wybranych aktów prawnych regulujących tę materię, jak również wiele ćwiczeń praktycznych, sprawdzających na konkretnych przykładach zdobywaną w trakcie szkolenia wiedzę.

Wśród uczestników szkolenia nie zabrakło oczywiście reprezentanta Fundacji Fenomen.

Po zakończonym szkoleniu wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające uczestnictwo w nim – a także materiały, które pozwolą na dalsze, samodzielne zgłębianie zagadnień poruszanych w trakcie kursu.

(*)Szkolenie zorganizowało Pozarządowe Centrum Dostępu do Informacji Publicznej (PCDIP), działające przy Stowarzyszeniu Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich (SLLGO).