Przestrzeń dla Łodzi

Swoją przygodę z Fundacją Fenomen rozpocząłem w 2014 roku jako praktykant. Spodobało mi się  tak bardzo, że zostałem na dłużej. W 2015 roku dołączyłem do Rady Programowej. W Fundacji walczę z chaosem reklamowym, a przy okazji łącze swoje pasje związane z tematyką planowania przestrzennego oraz partycypacji społecznej. Na co dzień studiuję gospodarkę przestrzenną na Politechnice Łódzkiej. Jestem również członkiem Studenckiego Koła Naukowego Gospodarki Przestrzennej Cirkula.

W Fundacji Fenomen od 2012 roku, zaczynałem jako wolontariusz, obecnie jestem członkiem Zarządu. W fundacji zajmuję się działką transportową i wzmacnianiem zaangażowania naszych wolontariuszy. Jestem także odpowiedzialny za relacje fotograficzne z działań fundacji. Swoją wiedzę wykorzystuję udzielając się w różnych inicjatywach lokalnych. Czas wolny staram się spędzać z rodziną, gram w planszówki i poszerzam swoją wiedzę o Łodzi.

Z Fundacją Fenomen jestem związana od 2010 r., od 2014 działam w Radzie Programowej, a od 2015 jestem członkinią Zarządu. Moja przygoda z Fenomenem zaczęła się od chęci połączenia zamiłowania do poruszania się rowerem z uczuciem, którym darzę biblioteki. Tak powstał Odjazdowy Bibliotekarz i już tak zostało - w Fundacji realizuję głównie projekty związane z działalnością bibliotek. Pracując w Zarządzie staram się zarażać spokojem i ciągle szukam sposobów na porządkowanie otaczającego nas świata. Zawodowo jestem związana z Biblioteką UŁ, w której pracuję w Sekcji Promocji, a w czasie wolnym gram w planszówki.

Z Fundacją Fenomen zaczęłam się zaprzyjaźniać w 2010 r. za sprawą Odjazdowego Bibliotekarza. Więzi te zacieśniły się w 2014 r., kiedy rozpoczął się projekt Biblioskan. Czując pozytywną energię, bijącą od Członków FF zaczęłam angażować się w kolejne działania - redakcję językową newsletterów, akcje kierowane do bibliotekarzy, a od października 2016 r. intensywnie zaczęłam rozmyślać na temat potencjału fundraisingowego naszej organizacji. Zawodowo zajmuję się marketingiem i aplikowaniem o granty.

Kilka podróży za granicę zainspirowało mnie, że moje rodzinne miasto może wyglądać lepiej - bardziej przyjazne mieszkańcom. Byłem jednym z założycieli Grupy Pewnych Osób, która ograniczała się przede wszystkim do happeningów i zwracania uwagi na problemy. Jednak chciałem miastu dać coś więcej. Uwiodło mnie marzenie o lepszym mieście, w którym może być czyściej, ciszej, spokojniej, prościej i bezpieczniej. W którym panuje ład reklamowy, transport zrównoważony jest czymś naturalnym, zaś urzędnicy współpracują z mieszkańcami. Stąd też wspólnie z kilkunastoma osobami założyliśmy fundację z którą związany jestem od początku, od stycznia 2011 jestem jej prezesem.
Obecnie działam w Miejskiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, z ramienia fundacji zasiadam w komitecie sterującym Łódzkim Rowerem Publicznym. W latach 2011-2013 byłem członkiem Rady Działalności Pożytku Publicznego w Łodzi. Wszystkie te funkcje pełnię jako wolontariusz.