Dołącz do nas

Biblio1

Nowa biblioteka na Boya-Żeleńskiego

20 lipca zostanie otwarta nowa filia Biblioteki Miejskiej w Łodzi. To jedna z dwóch łódzkich książnic odnawianych w ramach projektu modernizacji. Dzięki dofinansowaniu już zaszło mnóstwo zmian: mamy nowy katalog zbiorów, kartę biblioteczną, wspólną stronę dla wszystkich miejskich bibliotek. Podczas konferencji prasowej Urząd Miasta Łodzi pozwolił zajrzeć do jeszcze niewyposażonej, ale wiele obiecującej filii na Bałutach.

Biblio2

Estetycznie wyposażone wnętrza, gustowna kolorystyka i kojący widok z okien pozwalają sądzić, że będzie to doskonałe miejsce dla czytelników w każdym wieku. Jest kącik dla maluchów i wygodne fotele dla nieco starszych. Załoga biblioteki obiecuje, że lada dzień puste regały wypełnią się nowym księgozbiorem. Projektanci natomiast zapewniają, że nowa filia przyciągnie do biblioteki tych, którzy do tej pory tu nie zaglądali - młodzież.

Biblio3

Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy Biblioteki Miejskiej w Łodzi. Ufamy, że nie ma, że #niedasie to podejście, które na zawsze odmieni oblicze łódzkich książnic.

Biblioteczne "jedynki"

Rok 2019 przyniesie łódzkim czytelnikom znaczące ułatwienia - dostaną nową kartę biblioteczną (JEDNĄ!), dzięki której skorzystają z niemal 80 filii. Bez konieczności zapisywania się do każdej z osobna. Wszystkie książki znajdą w JEDNYM katalogu. Do tej pory trzeba było przeszukiwać ponad 40 baz...

karta biblioteczna

Droga do tych ułatwień była długa. I wcale nie mieliśmy pewności, że się uda!

Twój 1% dla Fenomenu ➡ KRS 0000327680

Sierpień 2014 roku

Fundacja Fenomen rozpoczyna Biblioskan*. Spotykamy się z dyrekcjami 5 Miejskich Bibliotek Publicznych, z urzędnikami Wydziału Kultury UMŁ, mediami. Postulujemy zsieciowanie istniejących instytucji. Cel określamy "jedynkami":

• 1 miasto,
  • 1 biblioteka,
  • 1 dyrektor,
  • 1 regulamin,
  • 1 strona www,
  • 1 katalog biblioteczny,
  • 1 karta biblioteczna.

1 stycznia 2018 roku

Powstaje Biblioteka Miejska w Łodzi. Mamy zatem jedno miasto i jedną bibliotekę z jednym dyrektorem. Wkrótce pojawia się jeden regulamin i jedna strona www.

2 stycznia 2019 roku

"Jedynkowe" posulaty wypełniają się: łodzianie otrzymują jedną kartę biblioteczną do wszystkich bibliotek, a książki znajdą w jedym katalogu. Można się o tym dowiedzieć z kampanii promocyjnej, w której dodatkowo znajdujemy informację o 1 milionie książek :) Plakaty zachęcające do odwiedzania biblioteki pojawiły się m.in. na przystankach komunikacji miejskiej.

1 BML

Źródło: biblioteka.lodz.pl

biblioskan

*Projekt „Biblioskan – kontrola obywatelska w łódzkich bibliotekach publicznych” został sfinansowany z Funduszy EOG w ramach programu Obywatele dla Demokracji. Szczegóły w książce: „Biblioskan. Monitoring i ewaluacja w bibliotekach publicznych”.

Nie ma, że #niedasie

1 stycznia 2018 roku powstała Biblioteka Miejska w Łodzi. Zmiana postulowana przez społeczników spotkała się z pozytywną reakcją Urzędu Miasta Łodzi – mamy 1 miasto, 1 bibliotekę, 1 dyrektora, 1 regulamin, 1 stronę www, a wkrótce 1 katalog biblioteczny, 1 kartę biblioteczną – po prostu jedna wielka radość i satysfakcja!

O centralizacji bibliotek informowaliśmy już w czerwcu 2017 roku. Teraz czas przyjrzeć się zmianom.

BS 1miasto

W najbliższą niedzielę Biblioteka Miejska w Łodzi zaprasza mieszkańców miasta na Piknik z biblioteką odbywający się pod hasłem “Jedno miasto – jedna biblioteka”. Na stronie wydarzenia przeczytamy: uchylimy rąbka zmian, które już od przyszłego roku zawitają do Biblioteki Miejskiej w Łodzi i znacznie ułatwią korzystanie z oferty oraz księgozbioru tej jednej z największych w kraju sieci miejskich książnic. Na pierwszy ogień: nowa KARTA BIBLIOTECZNA, czyli Biblioteka w sieci pełną gębą, a do tego pakiet zniżek w miejskich teatrach, muzeach, domach kultury i u innych partnerów projektu. Zdradzimy także szczegóły remontów i zmian w filiach bibliotecznych oraz współpracy z Wydziałem Zarządzania UŁ.

Cieszymy się, że hasło, które Fundacja Fenomen promuje od 2014 roku ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Na pikniku pogratulujemy postępów i zapytamy o dalsze plany BMwŁ!

piknikBMwŁ

Zamysłem projektu Biblioskan* było doprowadzenie do ujednolicenia funkcjonowania bibliotek w obrębie całego miasta, choćby w zakresie, który jest ważny dla klienta.

Aby zdiagnozować sytuację od strony czytelnika, przeprowadziliśmy największe w kraju badanie bibliotek metodą tajemniczego klienta. Zatrudniliśmy i przeszkoliliśmy 16 niezależnych audytorów, którzy odwiedzili biblioteki ponad 300 razy. Badanie obejmowało m.in. ocenę jakości obsługi, świadczonych usług, dostępności zbiorów i lokali bibliotecznych. Przeprowadziliśmy też szereg analiz i opublikowaliśmy obszerny raport zawierający opis stanu sieci łódzkich bibliotek publicznych oraz rekomendacje.

Realizatorzy projektu Biblioskan stworzyli pakiet zalecanych zmian*. Po ponad 9 miesiącach od scalenia bibliotek w pierwszej kolejności sprawdzamy, co zmieniło się w zakresie regulaminów korzystania ze zbiorów.

check2Ujednolicenie najważniejszych dla czytelników zapisów regulaminów, tj:

• limitów wypożyczeń,
  • okresów wypożyczeń,
  • zasad prolongaty,
  • wysokości opłat za nieterminowy zwrot materiałów bibliotecznych.

ZREALIZOWANE – wprowadzono wspólny regulamin dla wszystkich filii.

checkUsunięcie zapisów o konieczności posiadania meldunku lub udokumentowania pobytu na terenie Łodzi i/lub wpłacenia kaucji za wypożyczane materiały. Wszelkie zapisy ograniczające dostęp do zbiorów są niezgodne z gwarantowanym w Ustawie o bibliotekach prawem do powszechnego dostępu do zasobów kultury.

CZĘŚCIOWO ZREALIZOWANE

Punkt 9. Regulaminu: Czytelnicy nieposiadający stałego adresu zameldowania oraz numeru PESEL mogą wypożyczać jednocześnie – ogółem – 3 woluminy, za które są zobowiązani pozostawić kaucję w wysokości nie mniejszej niż 25 zł za każdy wolumin.

check2Wprowadzenie do regulaminów zapisu o dozwolonym użytku osobistym – zdecydowanie powinien on zostać zaakcentowany, by nie wprowadzać użytkowników w błąd. Niektóre z obecnych zapisów mogą sugerować, że czytelnik nie ma prawa kopiować materiałów bibliotecznych.

ZREALIZOWANE – usunięto niejasne zapisy.

check2Włączenie regulacji związanych z realizacją zadań wymagających bardziej szczegółowych przepisów (tj. korzystanie z Internetu, sprzętu komputerowego, czytników książek elektronicznych itp.) do zasadniczego regulaminu. Nie ma konieczności ich wyodrębniania i mnożenia dokumentów, z którymi powinien zapoznać się czytelnik.

ZREALIZOWANE

checkMożliwie szerokie ujednolicenie godzin otwarcia wszystkich MBP i ich filii.

W TRAKCIE REALIZACJI – rozpoczęto prace nad ujednoliceniem godzin otwarcia.

check2Ujednolicenie opłat pobieranych za nieterminowy zwrot książek i usługi świadczone przez biblioteki, zwłaszcza za powielanie materiałów.

ZREALIZOWANE

BS1 1plansza

FOTORELACJA Z PIKNIKU :)

piknik z biblioteka

bo biblioW tegorocznym Budżecie Obywatelskim Łodzi znajdziemy aż 68 projektów, które mają na celu wsparcie łódzkich bibliotek i promocję czytelnictwa.

Projekty tego typu zgłoszono w każdej dzielnicy. Większość z nich dotyczy zakupu nowości czytelniczych dla poszczególnych filii Biblioteki Miejskiej w Łodzi zlokalizowanych w całym mieście – w tym zakup audiobooków oraz e-booków. Na listach do głosowania znalazły się również projekty zakładające doposażenie lub remont bibliotek, głównie placówek szkolnych, a także promocję literatury – projekt ponadosiedlowy „Nagroda literacka im. Gabriela Garcii Marqueza”.

Łączna wartość zgłoszonych i dopuszczonych do głosowania projektów mających na celu wsparcie łódzkich bibliotek i promocję czytelnictwa to aż 1 239 695,00 zł.

Głosowanie oraz więcej informacji o projektach można znaleźć na stronie: https://budzetobywatelski.uml.lodz.pl

Zachęcamy łodzian do oddawania głosów na wybrane projekty osiedlowe i ponadosiedlowe.

LISTA zadań bibliotecznych

rowery

Rozpoczynamy realizację projektu „Rowery dla Brześcia”. Naszym białoruskim Partnerem jest Stowarzyszenie ZaVeloBrest.

Celem jest wsparcie trzeciego sektora w Brześciu w zakresie:

• tworzenia strategii działania i rozwoju organizacji,
  • planowania i organizacji imprez masowych,
  • angażowania wolontariuszy,
  • zwiększenia poziomu świadomości mieszkańców miasta na temat korzyści, jakie płyną z transportu rowerowego.

Mamy w planach:

1. Wizytę białoruskich partnerów w Łodzi. Przyjadą do nas już wkrótce, 2 września 2018 r. i zostaną tu przez tydzień. Spotkają się z organizacjami pozarządowymi, urzędnikami, wezmą udział w organizacji Ogólnopolskiego Zlotu Rowerów Cargo oraz zapoznają się z infrastrukturą rowerową miasta.
  2. Przekazanie Stowarzyszeniu ZaVeloBrest roweru cargo, który najprawdopodobniej będzie pierwszym rowerem tego typu w Białorusi.
  3. Warsztaty w Brześciu z zakresu rozwoju NGO.
  4. Opracowanie strategii działania i rozwoju organizacji partnerskiej.
  5. Organizację wydarzenia podsumowującego projekt w Brześciu.

ritaa

Projekt “Rowery dla Brześcia” współfinansowany jest ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności w ramach programu RITA-Przemiany w regionie, realizowanego przez Fundację Edukacja dla Demokracji