Dołącz do nas

Biblioteczne "jedynki"

Rok 2019 przyniesie łódzkim czytelnikom znaczące ułatwienia - dostaną nową kartę biblioteczną (JEDNĄ!), dzięki której skorzystają z niemal 80 filii. Bez konieczności zapisywania się do każdej z osobna. Wszystkie książki znajdą w JEDNYM katalogu. Do tej pory trzeba było przeszukiwać ponad 40 baz...

karta biblioteczna

Droga do tych ułatwień była długa. I wcale nie mieliśmy pewności, że się uda!

Twój 1% dla Fenomenu ➡ KRS 0000327680

Sierpień 2014 roku

Fundacja Fenomen rozpoczyna Biblioskan*. Spotykamy się z dyrekcjami 5 Miejskich Bibliotek Publicznych, z urzędnikami Wydziału Kultury UMŁ, mediami. Postulujemy zsieciowanie istniejących instytucji. Cel określamy "jedynkami":

• 1 miasto,
  • 1 biblioteka,
  • 1 dyrektor,
  • 1 regulamin,
  • 1 strona www,
  • 1 katalog biblioteczny,
  • 1 karta biblioteczna.

1 stycznia 2018 roku

Powstaje Biblioteka Miejska w Łodzi. Mamy zatem jedno miasto i jedną bibliotekę z jednym dyrektorem. Wkrótce pojawia się jeden regulamin i jedna strona www.

2 stycznia 2019 roku

"Jedynkowe" posulaty wypełniają się: łodzianie otrzymują jedną kartę biblioteczną do wszystkich bibliotek, a książki znajdą w jedym katalogu. Można się o tym dowiedzieć z kampanii promocyjnej, w której dodatkowo znajdujemy informację o 1 milionie książek :) Plakaty zachęcające do odwiedzania biblioteki pojawiły się m.in. na przystankach komunikacji miejskiej.

1 BML

Źródło: biblioteka.lodz.pl

biblioskan

*Projekt „Biblioskan – kontrola obywatelska w łódzkich bibliotekach publicznych” został sfinansowany z Funduszy EOG w ramach programu Obywatele dla Demokracji. Szczegóły w książce: „Biblioskan. Monitoring i ewaluacja w bibliotekach publicznych”.

bo biblioW tegorocznym Budżecie Obywatelskim Łodzi znajdziemy aż 68 projektów, które mają na celu wsparcie łódzkich bibliotek i promocję czytelnictwa.

Projekty tego typu zgłoszono w każdej dzielnicy. Większość z nich dotyczy zakupu nowości czytelniczych dla poszczególnych filii Biblioteki Miejskiej w Łodzi zlokalizowanych w całym mieście – w tym zakup audiobooków oraz e-booków. Na listach do głosowania znalazły się również projekty zakładające doposażenie lub remont bibliotek, głównie placówek szkolnych, a także promocję literatury – projekt ponadosiedlowy „Nagroda literacka im. Gabriela Garcii Marqueza”.

Łączna wartość zgłoszonych i dopuszczonych do głosowania projektów mających na celu wsparcie łódzkich bibliotek i promocję czytelnictwa to aż 1 239 695,00 zł.

Głosowanie oraz więcej informacji o projektach można znaleźć na stronie: https://budzetobywatelski.uml.lodz.pl

Zachęcamy łodzian do oddawania głosów na wybrane projekty osiedlowe i ponadosiedlowe.

LISTA zadań bibliotecznych

rowery

Rozpoczynamy realizację projektu „Rowery dla Brześcia”. Naszym białoruskim Partnerem jest Stowarzyszenie ZaVeloBrest.

Celem jest wsparcie trzeciego sektora w Brześciu w zakresie:

• tworzenia strategii działania i rozwoju organizacji,
  • planowania i organizacji imprez masowych,
  • angażowania wolontariuszy,
  • zwiększenia poziomu świadomości mieszkańców miasta na temat korzyści, jakie płyną z transportu rowerowego.

Mamy w planach:

1. Wizytę białoruskich partnerów w Łodzi. Przyjadą do nas już wkrótce, 2 września 2018 r. i zostaną tu przez tydzień. Spotkają się z organizacjami pozarządowymi, urzędnikami, wezmą udział w organizacji Ogólnopolskiego Zlotu Rowerów Cargo oraz zapoznają się z infrastrukturą rowerową miasta.
  2. Przekazanie Stowarzyszeniu ZaVeloBrest roweru cargo, który najprawdopodobniej będzie pierwszym rowerem tego typu w Białorusi.
  3. Warsztaty w Brześciu z zakresu rozwoju NGO.
  4. Opracowanie strategii działania i rozwoju organizacji partnerskiej.
  5. Organizację wydarzenia podsumowującego projekt w Brześciu.

ritaa

Projekt “Rowery dla Brześcia” współfinansowany jest ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności w ramach programu RITA-Przemiany w regionie, realizowanego przez Fundację Edukacja dla Demokracji

Nie ma, że #niedasie

1 stycznia 2018 roku powstała Biblioteka Miejska w Łodzi. Zmiana postulowana przez społeczników spotkała się z pozytywną reakcją Urzędu Miasta Łodzi – mamy 1 miasto, 1 bibliotekę, 1 dyrektora, 1 regulamin, 1 stronę www, a wkrótce 1 katalog biblioteczny, 1 kartę biblioteczną – po prostu jedna wielka radość i satysfakcja!

O centralizacji bibliotek informowaliśmy już w czerwcu 2017 roku. Teraz czas przyjrzeć się zmianom.

BS 1miasto

W najbliższą niedzielę Biblioteka Miejska w Łodzi zaprasza mieszkańców miasta na Piknik z biblioteką odbywający się pod hasłem “Jedno miasto – jedna biblioteka”. Na stronie wydarzenia przeczytamy: uchylimy rąbka zmian, które już od przyszłego roku zawitają do Biblioteki Miejskiej w Łodzi i znacznie ułatwią korzystanie z oferty oraz księgozbioru tej jednej z największych w kraju sieci miejskich książnic. Na pierwszy ogień: nowa KARTA BIBLIOTECZNA, czyli Biblioteka w sieci pełną gębą, a do tego pakiet zniżek w miejskich teatrach, muzeach, domach kultury i u innych partnerów projektu. Zdradzimy także szczegóły remontów i zmian w filiach bibliotecznych oraz współpracy z Wydziałem Zarządzania UŁ.

Cieszymy się, że hasło, które Fundacja Fenomen promuje od 2014 roku ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Na pikniku pogratulujemy postępów i zapytamy o dalsze plany BMwŁ!

piknikBMwŁ

Zamysłem projektu Biblioskan* było doprowadzenie do ujednolicenia funkcjonowania bibliotek w obrębie całego miasta, choćby w zakresie, który jest ważny dla klienta.

Aby zdiagnozować sytuację od strony czytelnika, przeprowadziliśmy największe w kraju badanie bibliotek metodą tajemniczego klienta. Zatrudniliśmy i przeszkoliliśmy 16 niezależnych audytorów, którzy odwiedzili biblioteki ponad 300 razy. Badanie obejmowało m.in. ocenę jakości obsługi, świadczonych usług, dostępności zbiorów i lokali bibliotecznych. Przeprowadziliśmy też szereg analiz i opublikowaliśmy obszerny raport zawierający opis stanu sieci łódzkich bibliotek publicznych oraz rekomendacje.

Realizatorzy projektu Biblioskan stworzyli pakiet zalecanych zmian*. Po ponad 9 miesiącach od scalenia bibliotek w pierwszej kolejności sprawdzamy, co zmieniło się w zakresie regulaminów korzystania ze zbiorów.

check2Ujednolicenie najważniejszych dla czytelników zapisów regulaminów, tj:

• limitów wypożyczeń,
  • okresów wypożyczeń,
  • zasad prolongaty,
  • wysokości opłat za nieterminowy zwrot materiałów bibliotecznych.

ZREALIZOWANE – wprowadzono wspólny regulamin dla wszystkich filii.

checkUsunięcie zapisów o konieczności posiadania meldunku lub udokumentowania pobytu na terenie Łodzi i/lub wpłacenia kaucji za wypożyczane materiały. Wszelkie zapisy ograniczające dostęp do zbiorów są niezgodne z gwarantowanym w Ustawie o bibliotekach prawem do powszechnego dostępu do zasobów kultury.

CZĘŚCIOWO ZREALIZOWANE

Punkt 9. Regulaminu: Czytelnicy nieposiadający stałego adresu zameldowania oraz numeru PESEL mogą wypożyczać jednocześnie – ogółem – 3 woluminy, za które są zobowiązani pozostawić kaucję w wysokości nie mniejszej niż 25 zł za każdy wolumin.

check2Wprowadzenie do regulaminów zapisu o dozwolonym użytku osobistym – zdecydowanie powinien on zostać zaakcentowany, by nie wprowadzać użytkowników w błąd. Niektóre z obecnych zapisów mogą sugerować, że czytelnik nie ma prawa kopiować materiałów bibliotecznych.

ZREALIZOWANE – usunięto niejasne zapisy.

check2Włączenie regulacji związanych z realizacją zadań wymagających bardziej szczegółowych przepisów (tj. korzystanie z Internetu, sprzętu komputerowego, czytników książek elektronicznych itp.) do zasadniczego regulaminu. Nie ma konieczności ich wyodrębniania i mnożenia dokumentów, z którymi powinien zapoznać się czytelnik.

ZREALIZOWANE

checkMożliwie szerokie ujednolicenie godzin otwarcia wszystkich MBP i ich filii.

W TRAKCIE REALIZACJI – rozpoczęto prace nad ujednoliceniem godzin otwarcia.

check2Ujednolicenie opłat pobieranych za nieterminowy zwrot książek i usługi świadczone przez biblioteki, zwłaszcza za powielanie materiałów.

ZREALIZOWANE

BS1 1plansza

FOTORELACJA Z PIKNIKU :)

piknik z biblioteka

Przykro nam, ale podczas dokonywania transakcji wystąpił błąd.
Pamiętaj, że możesz przekazać nam darowiznę bezpośrednio na numer konta: 44 1750 0012 0000 0000 3366 0154
Tytuł przelewu: Darowizna na cele pożytku publicznego

Możesz też powrócić na stronę fundacjafenomen.pl/wspieraj-nas i spróbować ponownie dokonać transakcji.

Dziękujemy!