Od 1993 roku z inicjatywy Polskiego Radia Łódź mieszkańcy Łodzi i regionu łódzkiego wybierali „Łodzianina Roku” –osobę, która ich zdaniem, poprzez swoje działania, zaangażowanie, ciężką pracę i udział w życiu miasta, najbardziej na ten tytuł zasłużyła. My postanowiliśmy zgłosić...

Tegoroczna XVIII edycja Plebiscytu ma zmienioną formułę. Kandydatów do zaszczytnego tytułu zgłoszą fundacje, stowarzyszenia i organizacje kulturalne, społeczne działające charytatywnie w naszym mieście, uczelnie wyższe oraz media.

W konkursie na Łodzianina roku 2011 zgłaszamy kandydaturę Łódzkiego Społecznika, postaci symbolizującej wszystkich anonimowych mieszkańców, którzy swoją pracą na rzecz wspólnego dobra poprawiają rzeczywistość wokół siebie.

Życiorys osoby zgłaszanej
"Przecież płacę podatki" - doskonały argument usprawiedliwiający całkowity brak zainteresowania tym, co dzieje się wokół nas. Poziom zaangażowania społecznego łodzian jest katastrofalny, nawet na tle Polski, będącej w ogonie europejskich rankingów. Działalność społeczna kojarzona jest ze sposobem na "wyciągnięcie" pieniędzy z miejskiej kasy albo z formą leczenia swoich kompleksów. Lokalne organizacje pozarządowe, wciąż nieliczne, mają mały potencjał rozwojowy, decyduje o tym brak środków finansowych, ale także ludzi gotowych do pracy nad wspólnym dobrem.

Rekomendacja
W tych warunkach w Łodzi żyją i działają dziesiątki anonimowych osób, które często w bardzo małej skali zmieniają rzeczywistość wokół siebie. Często nie usłyszymy o nich w mediach, w końcu organizacja osiedlowego pikniku czy pomoc bezdomnym zwierzętom nie jest tematem tak medialnym jak zabójstwo czy afera korupcyjna. Chcemy wyciągnąć te osoby z cienia, dać im siłę i motywację do dalszego działania. Chcemy, żeby wszyscy łodzianie zobaczyli, że działalność społeczna jest tą właśnie "normalnością" którą już dawno temu osiągnęła Europa. Być może wtedy ujrzą to także władze, które zamiast okopywać się sztabem doradców zaczną słuchać głosu mieszkańców.

Nikt poza samymi łodzianami nie spowoduje, że nasza łódzka rzeczywistość zmieni się na lepsze.