OB2018.Cover
Co
łączy bibliotekarzy, czytelników, miłośników jazdy na rowerze i aktywnego spędzania czasu? Odjazdowy Bibliotekarz, czyli akcja rozpoznawalna nie tylko w Łodzi, ale i w całej Polsce. To przejazd rowerowy, którego uczestnicy często ubrani są na pomarańczowo, bo to kolor tego wydarzenia. Jeździmy szlakiem miejsc związanych z książkami, a na mecie zawsze czekają niespodzianki i atrakcje.

9 czerwca pojedziemy po raz 9! Tym razem pod hasłem 100-lecia niepodległości. Zaczynamy o 12.00 przy Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego. Miejsce postoju to niezwykłe Muzeum Książki Artystycznej, gdzie gospodarze zaprezentują nam odnalezioną niedawno czcionkę Brygada. Będzie można samodzielnie wykonać pamiątkową tabliczkę, zwiedzić muzeum i chwilę odpocząć. Przejazd zakończymy przy Centrum Dialogu im. Marka Edelmana. Tam czeka wymiana książek (przywieźcie je na start!) i liczne konkursy z nagrodami. Zaprezentujemy Wam także rezultaty projektu "Body&Mind Academy". Będzie okazja do zadbania o kondycję psycho-ruchową :)

Specjalne upominki przygotowaliśmy dla tych, którzy ozdobią swoje rowery lub przebiorą się na nutę niepodległościową.

Organizator: Fundacja Fenomen
Współorganizatorzy: Biblioteka Miejska w Łodzi, Biblioteka Politechniki Łódzkiej, Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, Centrum Informacyjno-Biblioteczne UM w Łodzi, Centrum Dialogu im. M. Edelmana, Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Łodzi, Rowerowa Łódź, Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich Oddział Łódź

Strona internetowa akcji

Wydarzenie na Facebook’u (tu znajdziecie aktualności dot. łódzkiej edycji)

Strona akcji na Facebook’u

EU flag Erasmus vect POS
Wydarzenie współfinansowane ze środków programu Unii Europejskiej Erasmus+ Partnerstwa Strategiczne (KA2), nr 2017-1-PL01-KA204-038565.

Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za przekazywane treści.