W trybie dostępu do informacji publicznej Fundacja Fenomen uzyskała od Urzędu Miasta Łodzi pełne wyniki budżetu obywatelskiego.

Poprosiliśmy o dostęp nie tylko do raportów zamówionych przez Urząd Miasta (12 szt.), ale przede wszystkim o pełne zestawienie zanonimizowanych głosów. Po co? Ponieważ na tej podstawie można sprawdzić między innymi czy łodzianki i łodzianie wybierali 1, 2, 3, 4 czy 5 projektów; w jakich godzinach najchętniej głosowano, w jakie dni, jaka grupa wiekowa była zainteresowana jakimi projektami... Na podstawie analizy tych wyników można formułować wnioski do zmian zasad budżetu obywatelskiego w przyszłości.

Uzyskane przez nas informacje - udostępniamy wszystkim zainteresowanym. Pod linkiem http://bit.ly/BO2017wyniki znajduje się:

• 12 raportów zamówionych przez UMŁ (każdy w dwóch formatach: *.xls oraz *.csv)
  • 2 pliki z pełnymi wynikami (jeden jako baza SQL, drugi jako plik *txt - oba zawierają te same dane:
    • datę i godzinę oddania głosu;
    • pesel z pozostawioną jedynie informacją o roku urodzenia oraz płci osoby głosującej;
    • numer wybranego zadania;
    • zanonimizowany numer IP;
  • 2 pliki z raportem-zestawieniem, zawierającym wcześniejsze 12 raportów (plik w formacie *.pdf oraz *.doc

Dodatkowe informacje:

Jeśli będziesz przygotowywać jakieś analizy lub porównania na podstawie tych informacji - daj nam znać.

Osoby zainteresowane wynikami budżetu obywatelskiego na 2016 rok odsyłamy do pliku źródłowego lub przygotowanej przez Fenomen, rok temu analizy.

Tych, którzy chcą się dowiedzieć "jak" pozyskaliśmy te informacje - zapraszamy na stronę, gdzie jest to wyjaśnione

{km}