PDF PL CEE 2016: Reconnecting Citizens
PDF PL CEE 2016: Co łączy obywateli?

materiały organizatora

fot:materiały organizatora

#PDF2016

W dniach 17-18 marca 2016 mieliśmy okazję wybrać się na odbywające się po raz czwarty Personal Democracy Forum, czyli największe europejskie wydarzenie poświęcone technologii, demokracji i zaangażowaniu obywatelskiemu, stanowiące przestrzeń debaty dla ponad 300 uczestników z 31 krajów całego świata. Spotkanie odbyło się w Europejskim Centrum Solidarności w kolebce Solidarności - Gdańsku.
Jechaliśmy tam z różnym nastawieniem, dla niektórych był to pierwszy wyjazd na takie wydarzenie. Myślę, jednak, że to co usłyszeliśmy podziałało na każdego w podobnym stopniu.
W zaproszeniu organizatorzy - porozumienie Fundament Społeczeństwa Informacyjnego - pisali “Internet miał przynieść komunikacyjną rewolucję. Połączyć nas na wszelkich możliwych płaszczyznach. I tak się stało: coraz więcej rzeczy jest ze sobą powiązanych, ale czy internet łączy też nas - ludzi?”.  Tematem przewodnim tej edycji było Re/Dis-connecting Citizens - podczas kolejnych sesji poruszano problemy dotyczące komunikacji z wykorzystaniem mediów, a w szczególności internetu, który jest niesamowitym narzędziem umożliwiającym szybką komunikację i natychmiastowy dostęp do informacji.

rozpoczęcie

Co się działo?

Spotkanie składało się z części wykładowej i warsztatowej.
Pierwszego dnia odbyło się pięć sesji, podzielonych tematycznie, podczas których eksperci i ekspertki z organizacji pozarządowych, administracji publicznej, instytucji technologicznych dyskutowali o tym co łączy i co dzieli ludzi na całym świecie.
Po otwierającej sesji, na której prezentował się Jakub Górnicki, Anna Sienicka, Paweł Adamowicz, Inna Borzyło i Sandor Lederer przyszedł czas na sesję “Disconnected” /Co nas dzieli?/. Zaczęło się od mocnego wystąpienia Jakuba Wygnańskiego prezesa Fundacji Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia” dotyczącego demokracji, technologii i błędów, które popełniliśmy jako społeczeństwo. Materiał ten możecie zobaczyć pod tym linkiem. Następnie wystąpili:
Krisztián SzabadosPolitical Capital Institue - z prezentacją Narratives versus facts

Václav Štětka - Senior Researcher w Charles Inivesity w Pradze z wystąpieniem
In Internet We Trust? Democracy in a changing media ecosystem

Jan Morawicki dziennikarz i antropolog społeczny - Journalists and communnities in the Internet - czyli social media w Rosji.

Podczas trzeciej sesji “Sources of understanding” /Źródła porozumienia/ dyskutowano o płaszczyźnie debaty obywatelskiej, sposobach dyskutowania z użytkownikiem i śledztwach społecznościowych.

Krzysztof Izdebski  Dyrektor programowy porozumienia Fundament Społeczeństwa Informacyjnego,

mówił o niezwykle ważnej roli informacji oraz o tym, że technologia może wspierać demokrację, ale jej nie stworzy.

Andrew Haggard
Dziennikarz śledczy portalu Bellingcat opowiedział w jaki sposób tropiono przy pomocy Google i mediów społecznościowych rosyjskie konwoje wojskowe, które 17 lipca 2014 zestrzeliły ukraiński samolot pasażerski. Tą prezentację możecie zobaczyć pod tym linkiem. Tomasz Sulikowski Kierownik ds. projektów korporacyjnych w Orange Polska, który zaczął wystąpienie od pytania “Czy Barack Obama jest Amerykaninem?” mówił, że potrzebujemy, aby ktoś nam opowiedział jak wygląda świat, potrzebujemy blogerów i dziennikarzy, ale od nas wymaga się, żebyśmy pisali rozsądnie. “Jeśli ktoś was ogląda, słucha, czyta, to jesteście za niego odpowiedzialni. Odpowiedzialność za słowo dotyczy każdego. Nie piszczcie tylko dlatego, żeby ludzie klikali.” To ciekawe wystąpienie możecie zobaczyć tutaj.

Na koniec tej sesji wystąpiła Sheba Najmi założycielka i dyrektor generalna Code for Pakistan, przekonując, że przy wdrażaniu projektów potrzebne jest badanie potrzeb użytkownika, przytaczając przykłady niefunkcjonalnych studni w Afryce, pięknych acz nieużytecznych ławek w Bostonie i przerabianiu parkingów na parklety - “jeden zapytany użytkownik da Wam więcej niż cała grupa projektantów”.

W kolejnej sesji zatytułowanej Reconnected? /Poszukiwanie rozwiązań/
przedstawiano sposoby wykorzystania narzędzi, którymi dysponujemy,  np. do śledzenia prania pieniędzy czy weryfikacji informacji, które serwują nam media.
Prezentowali się:
Paul Radu Dyrektor generalny OCCRP opowiedział o działalności dziennikarzy śledczych zbierających informacje na temat prania brudnych pieniędzy na skalę światową. Wskazał na ślad operacji finansowych, które mogą doprowadzić do ujawnienia procederu.
Rebecca Rumbul Szefowa działu badań w mySociety opowiedziała o tym kto korzysta z poszczególnych mediów. Przekonywała, aby nie zapominać o ludziach, którzy nie korzystają z technologii. Internet jest świetny, ale nie można udawać, że nie ma osób wykluczonych, do których informacja nie trafia.

Margo Gontar
Współzałożycielka StopFake  zaprezentowała ideę projektu StopFake, który pozwala na sprawdzenie prawdziwości konkretnej informacji. Obnażenie kłamstw i półprawd propagandy jest jednym z celów jego działania.

Podczas finałowej zamykającej sesji najwięcej emocji wzbudziło mocne wystąpienie Joanny Grabarczyk koordynatorki akcji HejtStop w Stowarzyszeniu Projekt: Polska, która po zakończeniu prezentacji dostała największe brawa od publiczności. Opowiadała ona o głośniej sprawie Pudziana i całego hejtu jaki ją spotkał, kiedy przeciwstawiła się mowie nienawiści w internecie.
Jej wystąpienie możecie zobaczyć pod linkiem.

Marta Siciarek  Prezeska Centrum Wsparcia Imigrantów i Imigrantek zaprezentowała wystąpienie City as a platform connecting cultures.
Jennifer Pahlka Dyrektor generalna Code for America z prezentacja What can government do to reconnect citizens. opowiadała w jaki sposób ratowano niedziałającą stronę https://www.healthcare.gov/ oraz przekonywała, że nie jesteśmy użytkownikami, jesteśmy twórcami (sprawcami).

oraz Anna Sienicka Prezeska TechSoup w Europie z z wystąpieniem Challenges for the NGO sector

Drugi dzień konferencji był dniem warsztatowym
Tego dnia podczas każdej z pięciu sesji warsztatowych mogliśmy uczestniczyć w jednym z czterech 50 minutowych warsztatów. Była to szansa na poznanie działań lub zagadnień, z którymi mierzą się poszczególne organizacje, dziennikarze, aktywiści pracujący dla danej społeczności.
W większości udało nam się podzielić tak, żeby każde z nas uczestniczyło w innym warsztacie, poniżej niektóre z warsztatów: Digital Divide: Can technology enable participation for the most vulnerable groups? by Lejla Sadiku, Georges Labreche
Cyfrowy podział, czy technologia może umożliwić uczestnictwo wykluczonych grup społecznych w “nowoczesnym świecie”? Czyli problemy osób starszych, nieradzących sobie w internecie, kobiet i mniejszości narodowych.

How to present public data in an attractive manner – mojepanstwo.pl by Asia Przybylska, Daniel Macyszyn and Jakub Sawulski
W jaki sposób można łatwo prezentować otwarte dane na przykładzie portalu mojepanstwo.pl

Crowdsourcing Procurement Data through FOIA requests by Mara Mendes, Cat Spangehl
Dostęp do informacji publicznej na przykładzie Niemiec Safe spaces online and offline by Marta Tondera
Bezpieczne miejsca online i offline. O zamkniętych społecznościach na kampusach uniwersyteckich i grupach na FB. Help UsGather Open Data on Every Politician in the World by Mark Cridge, Tony Bowden
Zdobądź dane o każdym polityku na świecie. Czyli wykorzystanie grywalizacji i prostych szablonów stron www jako metoda na rozpoczęcie kontrolowania polityków w Twoim kraju.

Making Democracy Fun. How serious games can foster civic engagement by Jakub Damurski, Anna Koch
Warsztat, podczas którego rozwijaliśmy społeczność mieszkańców w grze Forest&Culture Game. Ponadto zapoznaliśmy się z kilkoma przykładami gier używanych do celów społecznych, np. “Grą o budżet”, która pomaga w konsultowaniu budżetów. Gamification: how to engage citizens effectively? by Jacek Siadkowski
Warsztat z tworzenia grywalizacji, która wspiera społecznie istotne działania. Grywalizacja to ten element, który może sprawić, że odbiorcy zaangażują się na dłużej i zmienią swoje zachowania, przyzwyczajenia. How watchdog organizations are uniting citizens? On social control of decision-makers by Patrycja Brąglewicz.
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się więcej o portalu demagog.org.pl, który umożliwia sprawdzenie prawdziwości informacji podawanych przez polityków. Wizyta w Bibliotece ECS - podczas PDF wybraliśmy się również do biblioteki umiejscowionej w Centrum. Jest to placówka, którą zdecydowanie możemy Wam polecić. To nie tylko ciekawe zbiory o tematyce historycznej czy obywatelskiej, ale także przyjazna przestrzeń do pracy i wypoczynku. W bibliotece znajdziecie wygodne fotele i kanapy, przestronne czytelnie i miejsca na uboczu , gdzie możecie poczytać literaturę piękną, codzienną prasę lub pograć w planszówki :)

Podsumowanie
Wspólny wyjazd na PDF 2016 to był świetny pomysł. Dowiedzieliśmy się naprawdę wielu ciekawych rzeczy i zainspirowaliśmy działaniami innych organizacji. Rozmowy kuluarowe, możliwość spotkania znajomych z innych miast i nowe kontakty to wartość dodana takich wydarzeń.
Przy okazji udało nam się też promować nasze nowe dzieło - karcianą grę edukacyjną “Bezpieczne Miasto Inna Droga”, która trafiła do osób zainteresowanych tematyką BRD oraz używaniem gier w działaniach społecznych.
Jeżeli macie niedosyt zachęcamy Was do zajrzenia na Twittera i poszukania oficjalnego hasztaga #pdf2016 lub zajrzenia na
https://www.youtube.com/watch?v=iwl5ypvXn6k gdzie znajdziecie zapis całej konferencji. Bardzo się cieszymy, że mogliśmy uczestniczyć w tym wydarzeniu

Zarząd Fundacji Fenomen

Fotografie: Paulina, Hubert, Konrad