Fundacja Fenomen od samego początku jest związana z działaniami dotyczącymi budżetu obywatelskiego. Tym razem przygotowaliśmy statystykę trzeciej edycji głosowania.

statystyka BO 2016 Współpraca trójki fanów danych zaowocowała stworzeniem programu pokazującego nie tylko liczbę głosów ważnych i nieważnych oddanych w całym budżecie obywatelskim, ale także np. wiek osób głosujących, godziny głosowania internetowego czy najczęściej wybieraną liczbę projektów.

Najciekawsze informacje prezentujemy na infografice obok (kliknij obrazek aby powiększyć)

Z uzyskanych od Urzędu Miasta Łodzi zanonimizowanych danych dotyczących głosowania nad trzecią edycją budżetu obywatelskiego ustaliliśmy, że:

• Prawie połowa głosujących (47%) wybrała maksymalną liczbę projektów tj. 5; zaś prawie 30% głosujących wskazało tylko jeden projekt. Nie jesteśmy wstanie określić czy osoby wybierające tylko jeden projekt (przy możliwości wskazania pięciu) nie chciały głosować na więcej zadań czy też nie wiedziały o takiej możliwości.
  • Najmłodsi głosujący byli na Śródmieściu. Średni wiek osób głosujących to 47 lat (na Bałutach: 46; na Górnej 45; na Polesiu prawie 45; na Śródmieściu 41; na Widzewie 48; w projektach ogólnomiejskich: 44).
  • Prawie 4500 osób głosujących miało mniej niż 18 lat (głosować można od 16 roku życia).
  • Najwięcej głosów oddano w godzinach wieczornych (między 20.00 a 21:59).
  • Ponad 14500 głosów oddano 27.09.2015 czyli w ostatnim dniu głosowania.
  • Nieważnych głosów było ok 6%. Statystykę nieważnych głosów zawyżyły projekty W0082 (28,23% nieważnych głosów), B0068 (22,13% nieważnych głosów) oraz P0058 (19,17% nieważnych głosów).

Historycznie:

Przy pierwszej edycji budżetu obywatelskiego (BO) braliśmy jako organizacja udział w zespole tworzącym zasady, następnie prowadziliśmy, wraz ze stowarzyszeniem Topografie, kampanię informacyjno-edukacyjno-promocyjną na temat BO a pod koniec 2014 roku sprawdziliśmy stan realizacji wybranych przez mieszkańców zadań

W drugiej edycji (BO na 2015 rok) braliśmy udział w pracach zespołu rekomendującego zmiany w regulaminie BO a także sami zgłaszaliśmy i promowaliśmy projekty dotyczące naszej statutowej działalności

W trzeciej edycji (BO na 2016 rok) braliśmy ponownie udział w pracach zespołu rekomendującego zmiany zasad, zgłaszaliśmy projekty oraz przygotowaliśmy zaprezentowaną powyżej analizę wyników.

Pliki:

Wyjaśnienie do plików z danymi - w pozycji „rozkład głosów w czasie” pojawiają się głosy po 27.09.2015 – są to dane z kart papierowych, które były wprowadzane do systemu przez urzędników. Z tego też powodu wyniki BO nigdy nie są znane bezpośrednio po zakończeniu głosowania internetowego. Karty papierowe muszą najpierw zostać wprowadzone do systemu komputerowego.

{MG, MW, KM)