Siła organizacji tkwi w jej ludziach. W naszych zasobach odnaleźliśmy kontakt do 157 osób, które na przestrzeni kilku lat współpracowały z naszą organizacją. Wychodzi cała masa ludzi!

Wspólna zabawaZarząd Fundacji Fenomen zaprosił w mikołajkową sobotę wszystkich wolontariuszy współpracujących z naszą organizacją na specjalnie dedykowane im wydarzenie. Zorganizowane ono zostało z okazji wypadającego 5 grudnia święta wolontariatu oraz oczywiście w związku z wypadającymi 6 grudnia mikołajkami.

Udzielające się w fundacji osoby miały okazję przespacerować się pod opieką przewodniczki po centrum miasta i poznać jego historię. Bardzo zależy nam na tym, by wolontariuszki i wolontariusze Fenomenu byli jednocześnie ambasadorami Łodzi, znali jej historię i topografię. Mimo chłodnego i szarego dnia frekwencja dopisała a wycieczka odbyła się w dużym skupieniu (ku ogromnemu zdziwieniu przewodniczki, która była przekonana, że co chwilę będzie musiała przywoływać skupienie energicznych wolontariuszy i wolontariuszek).

Wspólna zabawa Najwytrwalsi i najwytrwalsze po 2 godzinach zwiedzania Łodzi spotkali się na zasłużonym, przesłodkim cieście i kawie oraz herbacie. W zaprzyjaźnionym Niebostanie (ul. Piotrkowska 17), rozpoczął prezes Fenomenu – Hubert Barański, dziękując za wszystko co na rzecz Łodzi robią nasi wolontariusze. Następnie każda osoba powiedziała kilka słów o sobie i swojej działalności. Integracja tych, którzy "walczą o drogi rowerowe" z tymi od "ładnej przestrzeni", tych co "grzebią w plikach urzędowych, by wydobyć cenne informacje" i tych którzy "wolą akcje na ulicy" dokonała się w kolejnych godzinach samoczynnie. Ogromnym zaskoczeniem było usłyszeć ile czasu niektórzy już współpracują z organizacją – choć koordynatorom poszczególnych projektów wydaje się, że dopiero minęło kilka miesięcy.

Z pewnością powtórzymy tego typu spotkanie, a wszystkim naszym wolontariuszkom i wolontariuszom jeszcze raz serdecznie dziękujemy (zwłaszcza Justynie Tomaszewskiej za przeprowadzenie wycieczki oraz Gosi i Konradowi Strzeleckim za fotografie).

--

Organizacja spotkania była możliwa dzięki wsparciu instytucjonalnemu otrzymanemu w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG.

{pw}

{foto: M&K Strzeleccy}