W środę, 17.09.2014, przeprowadziliśmy warsztat z planowania bezpiecznej i przyjaznej mieszkańcom przestrzeni. Zainspirowani tegorocznym hasłem ETZT “Nasze ulice, nasz wybór” postanowiliśmy dać szansę mieszkańcom zaprojektowania ulicy Sienkiewicza o jakiej marzą, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb

Za pomocą gotowych elementów przestawiających m.in. przystanki autobusowe, kosze na śmieci, latarnie, chodniki a nawet ścianki wspinaczkowe, uczestnicy warsztatów w trzech grupach projektowych tworzyli przestrzenie bardziej przyjazne ludziom. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy, które pracowały nad fragmentami ulicy Sienkiewicza na odcinku od ul. Nawrot do ul. Traugutta. Wszystkie zespoły były zgodne, że na ulicy brakuje zieleni, zaproponowały także uatrakcyjnienie przestrzeni dla mieszkańców, poprzez usytuowanie ławeczek, wytyczenie dodatkowych chodników czy postawienie placów zabaw dla dzieci. Nie zapomniano również o rowerach - na makietach pojawiło się wiele parkingów dla rowerów.

Kolejną ważną sugestią grup było uspokojenie ruchu, zwłaszcza na odcinku ul. Sienkiewicza biegnącego przy szkole. Usytuowano również parkingi na przemian po obu stronach ulicy, wprowadzono progi wyspowe (tzw. poduszki berlińskie) czy zwężono skrzyżowania przy ulicach Tuwima oraz Traugutta. Co ciekawe grupy projektowe skłoniły się do utrzymania ruchu dwukierunkowego na wybranym odcinku ul. Sienkiewicza, co odbiegało od wyniku zeszłorocznych konsultacji społecznych.

Większość użytych rozwiązań nie wprowadzała rewolucyjnych zmian na Sienkiewicza, były raczej udoskonaleniem przestrzeni jak zresztą stwierdzili sami uczestnicy. Pojawiło się jednak kilka ciekawych pomysłów jak np. “mokre rondo” na skrzyżowaniu Sienkiewicza z Tuwima czy ścianka wspinaczkowa i plac zabaw przy Komendzie Miejskiej Policji.

W warsztatach brali udział nie tylko dorośli, ale również dzieci. To właśnie Marta - główny architekt jednej z grup wraz z młodszą siostrą Zosią zwróciły uwagę na fakt, że w mieście muszą być ludzie! Często zapominamy, że miasta są dla ludzi. Mamy jednak nadzieję, że dzięki wydarzeniom takim jak te warsztaty uda nam się zwiększyć świadomość mieszkańców i zachęcić ich do brania czynnego udziału w decydowaniu o tym jak ulice i cała Łódź będzie wyglądać w przyszłości.

Warsztaty z planowania "Nasza Sienkiewicza, nasz wybór" odbyły się 17 września 2014 roku w Szkole Podstawowej nr 173 przy ul. Sienkiewicza 46. w ramach Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu 2014 (#ETZT2014). Jeśli chcesz, aby tego typu warsztat odbył się w Twoje okolicy - zgłoś się do projektu "Bezpieczne miasto inna droga"

{bo, pg}