Zapraszamy do udziału w ogólnoeuropejskim wydarzeniu jakim jest Tydzień Zrównoważonego Transportu. W dniach 16-22 września 2014 zapraszamy do udziału w wydarzeniach, które mają na celu zachęcenie mieszkańców do zmiany przyzwyczajeń komunikacyjnych

Czym jest ETZT?

Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu (ETZT) zainicjowała Komisja Europejska w 2002 r. Od tamtej pory co roku w dniach 16–22 września zachęca się mieszkańców miast do zmiany niekorzystnych przyzwyczajeń komunikacyjnych, podkreślając rolę alternatywnych dla ruchu samochodowego, ekologicznych sposobów podróżowania – pieszo, rowerem, komunikacją miejską czy poprzez car-pooling (wspólne dojazdy samochodem). Ostatniego dnia kampanii odbywa się Europejski Dzień Bez Samochodu, w którym wyłącza się z ruchu samochodowego wybrany fragment miasta – np. odcinek jednej ulicy. Wszystko po to, aby pokazać, że miasta powinny być projektowane z myślą o każdym uczestniku ruchu.

Nasze ulice, nasz wybór

Tegoroczne hasło ETZT brzmi "Nasze ulice, nasz wybór". Miasto stanowi wspólną przestrzeń mieszkańców – wszyscy powinniśmy mieć wpływ na to, jak będzie ona kształtowana. Może w miejscu parkingu lepiej byłoby zrobić mały skwer z zielenią? A może któraś z ulic powinna służyć mieszkańcom za przestrzeń do spędzania czasu wolnego? Takie decyzje powinniśmy podejmować wspólnie, mając na uwadze również takie aspekty, jak rosnące w mieście hałas i zanieczyszczenie spowodowane ruchem samochodowym czy niedbanie o potrzeby niechronionych uczestników ruchu. Razem możemy stworzyć przyjazną przestrzeń dla każdego, taką, w której chce się żyć, a już dziś każdy może pozytywnie wpłynąć na miasto – wybierając alternatywny środek lokomocji.

PROGRAM WYDARZEŃ 2014:

• 16 września (wtorek)
    Publiczne zobowiązanie
    ul. Piotrkowska 104, godz. 12:00–17:00
    Równo w południe nastąpi otwarcie wystawy na temat zrównoważonego transportu. Jednocześnie będzie to moment, w którym rozpocznie się zbieranie publicznych deklaracji mieszkańców Łodzi na temat podjęcia wyzwania zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń
    transportowych. Wszystkie zobowiązania będą wisieć na wystawie w trakcie całego Tydzień Mobilności, a ich autorzy otrzymają drobne upominki. Do akcji można włączyć się również na portalu Facebook lub poprzez Twittera, używając #ETZT2014.
  • 17 września (środa)
    Spotkanie nt. bezpieczeństwa przy szkołach w ramach projektu Bezpieczne miasto – inna droga
    Szkoła Podstawowa nr 173, ul. Sienkiewicza 46, godz. 17:00–19:00
    Zapraszamy rodziców, nauczycieli, a także członków spółdzielni mieszkaniowych i wspólnot do udziału w spotkaniu i rozmowie na temat zapewnienia bezpieczeństwa najmłodszym uczestnikom ruchu w drodze do/ze szkoły.
    Warsztaty z planowania "Nasza Sienkiewicza, nasz wybór"
    Szkoła Podstawowa nr 173, ul. Sienkiewicza 46, godz. 17:00–19:00
    Podczas warsztatów będzie można zaprojektować wymarzony wygląd ul. Sienkiewicza oraz jej najbliższej okolicy przy użyciu specjalnych klocków, przedstawiających m.in. chodniki, drzewa, place zabaw, jezdnię. Prezentacja pomysłów mieszkańców odbędzie się podczas Park(ing) Day oraz zostanie zamieszczona w Internecie. Warsztaty odbędą się w 2 grupach - zapraszamy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Liczba miejsc ograniczona. Rejestracja: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tel. 531-157-000. Prosimy o podanie imienia, nazwiska, wieku oraz numeru kontaktowego.
  • 18 września (czwartek)
    Zdjęcie porównawcze
    ul. Tymienieckiego 25, godz. 10:00–14:00
    Happening na tle pięknej architektury przemysłowej pokaże różnice w ilości przestrzeni zajmowanej przez autobus z 50 pasażerami, 50 rowerów oraz 40 samochodów z 50 pasażerami (według różnych badań – w Polsce samochody osobowe wożą 1,3–1,5 osoby). Zapraszamy mieszkańców w roli obserwatorów, aby na własne oczy mogli zobaczyć różnicę.
  • 20 września (sobota)
    Park(ing) Day
    ul. Zachodnia 47 (przy COM Łódź-Bałuty), godz. 10:00–16:00
    Na jeden dzień zmieniamy jeden z łódzkich parkingów w miejsce przyjazne ludziom. Podczas wydarzenia tworzona będzie mapa barier przestrzennych Łodzi. Uczestnicy otrzymają mapy piesze miasta, pokazujące czas potrzebny do przemieszczenia się pomiędzy głównymi punktami w centrum. Rowerzyści mogą skorzystać z serwisu rowerowego i znakowania rowerów przez Straż Miejską. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego zaprasza tego dnia na stoisko miasteczka ruchu drogowego. Zachęcamy wszystkich do wzięcia ze sobą koszulek lub płóciennych toreb – za darmo będzie można nadrukować sobie grafikę związaną z Tygodniem Mobilności.
    Inauguracja Akademii Kulturalnego Pasażera
    ul. Małachowskiego 5/7, godz. 10:00–14:00.
    MPK zaprasza na Dzień Przedszkolaka na stadion miejski MOSiR. Nastąpi tu inauguracja VI sezonu Akademii Kulturalnego Pasażera – cyklu zajęć, podczas których najmłodsi pasażerowie uczą się prawidłowego i bezpiecznego zachowania w tramwajach i autobusach.
    VIII Giełda Biletów i Pamiątek Komunikacji Miejskiej
    ul. Wierzbowa 51, godz. 08:00–14:00
    Muzeum Komunikacji Miejskiej zaprasza na giełdę, która odbędzie się w siedzibie muzeum. Podczas giełdy zostanie rozstrzygnięty konkurs na najcenniejszą pamiątkę związaną z komunikacją miejską. Zwiedzający – wstęp wolny, wystawcy – 6 zł.
  • 21 września (niedziela)
    Drzwi otwarte w Zajezdni Muzealnej Brus
    ul. Konstantynowska 115, godz. 12:00–20:00
    W przyszłym muzeum transportu prezentowanych będzie ponad 25 zabytkowych tramwajów i autobusów. Czynne będą ekspozycje tematyczne. Na trasie Plac Wolności – Zajezdnia Brus kursować będzie linia S1 obsługiwana przez wagon 803N z 1973 roku.
    Tramwajowa Linia Turystyczna
    Jest to ostatni dzień kursowania Tramwajowej Linii Turystycznej na malowniczej trasie linii 43 pomiędzy Łodzią a Lutomierskiem. Linię obsługuje zabytkowy tramwaj typu 5N z przełomu lat 50. i 60. W środku można spotkać konduktorów wyposażonych w oryginalne akcesoria z epoki.
    Odjazd z krańcówki przy ul. Telefonicznej: godz. 11:21, 14:39, 18:07.
  • 22 września (poniedziałek)
    Dzień bez samochodu
    W tym dniu właściciele samochodów osobowych mogą bezpłatnie korzystać ze środków komunikacji miejskiej w Łodzi. Wystarczy mieć przy sobie ważny dowód rejestracyjny samochodu. Piesi, rowerzyści i pasażerowie komunikacji miejskiej mogą liczyć tego dnia na drobne upominki w kilku najbardziej uczęszczanych punktach na terenie Łodzi. Bądź czujny i śledź stronę Europejskiego Tygodnia Mobilności!
Dodatkowo: zapraszamy dzieci i młodzież do udziału w konkursie plastycznym (szczegóły na stronie aktywniobywatele).
--
Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu w 2014 roku w Łodzi jest organizowany przez Fundację Normalne Miasto - Fenomen, Zarząd Dróg i Transportu w Łodzi oraz Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Łodzi.
{km}