Zwracamy się do prezydenta Łodzi oraz radnych Rady Miejskiej w Łodzi o uhonorowanie prezydenta nazywając jego imieniem skwer u zbiegu al. Kościuszki i ul. Andrzeja Struga

W 2014 roku przypada dwusetna rocznica urodzin (13 października 1814) i 110 rocznica śmierci (17 stycznia 1904) Andrzeja Rosickiego. 16 grudnia 1862 został on następcą Franciszka Traegera na stanowisku prezydenta Łodzi. Za udzielanie pomocy uczestnikom powstania styczniowego został usunięty przez władze carskie 15 lutego 1865 roku.

Zwracamy się o nadanie skwerowi usytuowanemu na skrzyżowaniu al. Kościuszki i ul. Andrzeja Struga imienia prezydenta Andrzeja Rosickiego. Lokalizacja nie jest przypadkowa – przecznica ul. Piotrkowskiej na całej długości nosiła wcześniej nazwę Przejazd. W 1863 odcinek ulicy na zachód od Piotrkowskiej nazwano św. Andrzeja. Ulica nazwana została na cześć prezydenta Łodzi Andrzeja Rosickiego, który sprawował urząd w okresie powstania styczniowego. Zaskarbił sobie tak dużą sympatię wśród łodzian, że postanowili jedną z ulic nazwać jego imieniem. Dla niepoznaki, aby zaborca się zgodził, dodano w nazwie ulicy przymiotnik święty. Mimo, że ulica po II wojnie światowej otrzymała nazwę Andrzeja Struga, wielu łodzian nadal nazywa ją ulicą Andrzeja.

Mamy nadzieję, że obecne władze naszego miasta łaskawie spojrzą na nasz pomysł, aby w ten szczególny sposób upamiętnić jednego z wielkich łodzian. Niechaj najlepszą rekomendacją dla tej propozycji będzie decyzja naszych przodków o nadaniu tej ulicy imienia Andrzeja, którego to wielu z łodzian używa po dziś dzień.

Zarząd Fundacji Normalne Miasto Fenomen