16 listopada tego roku będziemy wybierać radnych i radne oraz prezydenta naszego miasta. To dobra okazja by łódzkie NGO włączyły się do debaty o przyszłości miasta.

logo Masz Głos Masz WybórW 2010 roku, w czasie poprzednich wyborów samorządowych, wysiłkiem części łódzkiego środowiska pozarządowego udało się zorganizować w naszym mieście dwie debaty prezydenckie - przed pierwszą a także przed drugą turą wyborów prezydenckich. Dzięki temu wiele spraw ważnych dla środowisk pozarządowych stało się tematem politycznej dyskusji przed wyborami. Część z postulatów NGO stała się także elementami programów wyborczych kandydatów. Jeśli chcemy realnych zmian w Łodzi to budowanie świadomości decydentów jest kluczowe. Bez naszej aktywności wiedza o łódzkich problemach, wyzwaniach i możliwych rozwiązaniach często zostaje tylko w naszych głowach i w naszych organizacjach. Wykorzystajmy zatem szansę, by ważne dla nas idee trafiły do polityków. Działajmy na rzecz tego, aby kandydaci po rozwieszeniu plakatów nie czuli się zwolnieni z obowiązku prezentowania swojej wizji Łodzi, z której powinni być przez mieszkańców rozliczani po wyborach.

Środowiska pozarządowe odpytują kandydatów na fotel prezydencki o ich pomysły na Łódź.

Działania można śledzić na stronie: Łódź - Głosuj świadomie!

Nasze działanie jest częścią ogólnopolskiej kampanii "Masz głos, masz wybór".

{PW}