Z okazji piątych urodzin Fundacji Fenomen rozpoczynamy nową inicjatywę dotyczącą łódzkiej przestrzeni - www.przestrzen.dlaLodzi.info. Chcemy skupić się na chaosie reklamowym, spowodowanym nie tylko brakiem skutecznych przepisów, lecz także nie korzystaniem przez miasto z istniejących możliwości walki z reklamą.

Wielkoformatowe płachty reklamowe, a także większe lub mniejsze bannery i ulotki, umieszczane są w przestrzeni bez żadnej kontroli, zasłaniając zabytkowe kamienice i pogarszając bezpieczeństwo ruchu drogowego. Wiele z nich wisi pomimo obowiązywania zakazów ustanowionych planami miejscowymi lub bez właściwego pozwolenia. Najsmutniejszym wymiarem tego problemu jest fakt, że w ten sposób swoje inicjatywy reklamuje również miasto i jego instytucje.

Dlatego opracowaliśmy manifest, w którym domagamy się podjęcia pięciu konkretnych działań dotyczących reklamy zewnętrznej. Najważniejszym z nich jest przyjęcie przez Radę Miejską polityki reklamowej, która stanowić będzie dokument wiążący dla urzędników i jednostek komunalnych, a w przyszłości posłuży jako wzór dla opracowania aktu prawa miejscowego, który pozwoli uregulować problem reklamy w całym mieście (wciąż bowiem liczymy, że przepisy na to pozwalające wkrótce wejdą w życie).

Obecnie zbieramy wyrazy poparcia dla manifestu ze strony organizacji zajmujących się szeroko pojętą estetyką. W najbliższym czasie przedstawimy manifest władzom miejskim i instytucjom odpowiedzialnym za egzekwowanie prawa. Będziemy monitorować jego wykonanie i pokazywać dobre praktyki w dziedzinie reklamy, które wdrażają miasta w Polsce i za granicą.

W ramach naszej akcji zajmiemy się także działaniami u podstaw - będziemy uświadamiać reklamodawców i właścicieli nieruchomości, w jaki sposób agresywna reklama zewnętrzna negatywnie wpływa na ich wizerunek. Będziemy również monitorować legalność umieszczanych w przestrzeni reklam i informować właściwe służby o potrzebie interwencji.

Wszystkich, którzy chcą nam pomóc lub mają pomysły na dodatkowe działania w ramach akcji, zapraszamy do kontaktu na specjalny email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.