Oddajcie nam tramwaje - rusza zbiórka podpisów pod uchwałą obywatelską. Potrzeba 6000 podpisów mieszkańców Łodzi

Likwidacja kursów tramwajów i autobusów to kiepski dowcip! Dlatego 1 kwietnia 2014 roku rusza zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem uchwały "Oddajcie nam tramwaje". Inicjatorzy chcą, aby MPK jeździło przynajmniej tak często i szybko jak w 2001 roku (wtedy komunikacja zbiorowa kursowała w równych odstępach czasu co 7,5 - 10 minut; szczyt komunikacyjny trwał do godziny 19.00; autobusy nocne kursowały co pół godziny).

W uchwale domagamy się:

• przywrócenia kursowania tramwajów i autobusów co 2-3 minuty na najważniejszych trasach,
  • przywrócenia częstotliwości kursów z 2001 roku,
  • wydłużenia godzin szczytu komunikacyjnego,
  • autobusów nocnych co pół godziny we wszystkie dni tygodnia,
  • szybszego kursowania tramwajów,
  • przywrócenia zlikwidowanych połączeń.

"Czas powiedzieć stop wydłużania czasu jazdy tramwajów, likwidowaniu kolejnych kursów, stadnemu kursowania komunikacji miejskiej oraz podróżom w ścisku" – uważa Tomasz Bużałek, autor treści uchwały. "Transport zbiorowy w Łodzi jest najgorszy spośród wszystkich dużych polskich miast, a władze od lat nie robią nic, żeby zatrzymać jego upadek. Łódź w 2001 była biedniejszym miastem niż teraz. Tak więc jeżeli MPK jeździ rzadziej i wolniej niż wtedy, to znaczy, że to świadomy wybór" – dodaje.

Główną częścią uchwały jest tabela z częstotliwościami kursów na poszczególnych odcinkach ulic wraz z minimalną liczbą miejsc w pojeździe dla każdego kursu. Odpowiadają one wartościom obowiązującym po reformie wprowadzonej w 2001 roku.

Projekt uchwały można podpisać w:

• Ośrodku Działań Ekologicznych Źródła (ul. Zielona 27, poniedziałek-piątek 9.00-16.00)
  • klubokawiarni Niebostan (ul. Piotrkowska 17, we wszystkie dni tygodnia 12.00-03.00).

Aby uchwałą zajęła się Rada Miejska, trzeba zebrać 6000 podpisów mieszkańców Łodzi.

Jeżeli chcesz nam pomóc w zebraniu podpisów pod projektem, możesz wydrukować projekt uchwały oraz karty do zbierania podpisów, a następnie przynieść wypełnione formularze do wyżej wymienionych punktów.

Informacje organizacyjne:

{wm}