23 października 2013 w Łodzi odbyła się wizyta studyjna uczestników projektu dotyczącego konsultacji społecznych

Przedstawiciele fundacji Fenomen opowiadali uczestnikom (grupie 20 osób – przedstawicieli urzędu miejskiego oraz organizacji pozarządowych z Łomży) o procesie tworzenia budżetu obywatelskiego w Łodzi oraz o dobrych i złych przykładach prowadzenia konsultacji społecznych.

Punktem wyjścia do dyskusji o konsultacjach był tekst "Informowanie, konsultacje, współdecydowanie". Przedstawiciele Fenomenu podkreślali znaczenie edukacyjne każdych konsultacji i konieczność ich prowadzenia na możliwie wczesnym etapie – najlepiej już na samym początku podczas tworzenia założeń – bo tylko wtedy przeprowadzone konsultacje pozwalają zaoszczędzić czas (urzędników) i faktycznie wziąć pod uwagę zgłoszone propozycje (mieszkańców).

Dobrymi przykładami obrazującym wartość wcześniejszych spotkań i otwartej pracy nad założeniami są prace nad zasadami budżetu obywatelskiego w Łodzi oraz prace samego zespołu. Warto także brać przykład z procesu tworzenia strategii rozwoju dla województwa łódzkiego.

Przykłady z których warto wyciągać wnioski to „konsultacje” w sprawie przesunięcia popiersia Juliana Tuwima czy sposób przeprowadzenia kampanii informacyjnej przy konsultowaniu budżetu Łodzi na 2012 rok.

Informacje o projekcie "Konsultujesz? Czyli o dialogu w Łomży".

{km,pw}