Sejm polski przyjął projekt ustawy "Mieszkanie dla Młodych" - jako fundacja apelujemy do senatorów o odrzucenie go w całości

Niedobór mieszkań w Polsce (tragiczny w porównaniu ze statystykami innych krajów UE) jest faktem. Wydawać by się mogło, że każde działanie na rzecz poprawy tej sytuacji jest pożądane. Niestety, jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach.

Mieszkanie dla młodych z dużych miast z wysoką pensją?

Proponowany przez posłów program MdM nie przysłuży się dostępności i potanieniu mieszkań dla większości mieszkańców, szczególnie tych mniej zamożnych. Nakręcać będzie jedynie apetyty na kredyty (zyski banków) i przyczyniać się do zysków deweloperów. O tanich mieszkaniach (np. komunalnych lub na wynajem) dla młodych możemy zapomnieć. Młodzi na umowach śmieciowych nie skorzystają.

Mieszkanie dla młodych na przedmieściach?

Dodatkowo środki rządowe na rozwój budownictwa najprawdopodobniej skłonią inwestorów do szukania tanich gruntów aby owe nowe mieszkania, finansowane kredytami zamożniejszej części społeczeństwa zachęconej do kupna mieszkań przy wsparciu programu, tanio pobudować. Oznacza to inwestowanie na obrzeżach miast, na nowych gruntach i pogarszanie naszej przestrzeni podmiejskiej przez jej coraz szersze rozlewanie się. Zabudowa droższych działek budowlanych w centrach miast lub inwestycje w remonty starej zabudowy w tym programie raczej się nie wydarzą. O ustawie w podobnym tonie wypowiadali się niektórzy dziennikarze (m.in. Michał Wybieralski w Gazecie Wyborczej oraz Lech Mergler (Stowarzyszenie "Prawo do Miasta", Poznań).

Nie chcemy by z naszych podatków prowadzono program przyczyniający się do dalszej dewastacji miast, ich suburbanizacji - a co za tym idzie  podnoszenia kosztów funkcjonowania. Nikt poza deweloperami na dłuższą metę na tym nie zyska. Szczegółowe argumenty przemawiające za odrzuceniem ww. projektu ustawy zawarte są w stanowisku III Kongresu Ruchów Miejskich, które popieramy w całości. Stanowisko zbieżne z naszym przyjęła Polska Rada Architektury.

Lech Mergler (Stowarzyszenie "Prawo do Miasta", Poznań) oraz Grzegorz Borek (Stowarzyszenie "Kieleckie Inwestycje") przygotowali kilka konstruktywnych propozycji dla ustawy MdM

W środę 16.10, nad ustawą MdM będzie obradował Senat. Dlatego prosimy wszystkich o wysyłanie maili do senatorów z prośbą o głosowanie za odrzuceniem tej Ustawy.

{pw}
{foto:commons}