Zarząd

Hubert Barański  - Prezes Zarządu

mikołajczyk

Katarzyna Mikołajczyk - Członkini Zarządu i Rady Programowej

W Fundacji Fenomen działam... od zawsze. Nawet jak Fenomenu jeszcze nie było to, chciałam działać dla miasta. Fenomen mi to umożliwił. Najbliższe są mi projekty dotyczące społeczeństwa obywatelskiego i angażowania łodzian i łodzianek do wspólnego działania. Uważam, że planowanie dla ludzi wymaga planowania z ludźmi - zwłaszcza w takich obszarach jak transport czy finanse miasta.

W wolnym czasie tańczę a ostatnio gram w planszówki

Paula

Paulina Milewska - Członkini Zarządu i Rady Programowej

Z Fundacją Fenomen jestem związana od 2010 r., od 2014 działam w Radzie Programowej, a od 2015 jestem członkinią Zarządu. Moja przygoda z Fenomenem zaczęła się od chęci połączenia zamiłowania do poruszania się rowerem z uczuciem, którym darzę biblioteki. Tak powstał Odjazdowy Bibliotekarz i już tak zostało - w Fundacji realizuję głównie projekty związane z działalnością bibliotek. Pracując w Zarządzie staram się zarażać spokojem i ciągle szukam sposobów na porządkowanie otaczającego nas świata. Zawodowo jestem związana z Biblioteką UŁ, w której pracuję w Sekcji Promocji, a w czasie wolnym gram w planszówki.

strzelecki

Konrad Strzelecki - Członek Zarządu i Rady Programowej

W Fundacji Fenomen od 2012 roku, zaczynałem jako wolontariusz, obecnie jestem członkiem Zarządu. W fundacji zajmuję się działką transportową i wzmacnianiem zaangażowania naszych wolontariuszy. Jestem także odpowiedzialny za relacje fotograficzne z działań fundacji. Swoją wiedzę wykorzystuję udzielając się w różnych inicjatywach lokalnych. Czas wolny staram się spędzać z rodziną, gram w planszówki i poszerzam swoją wiedzę o Łodzi.

Rada Programowa (poza Zarządem)

wojtaszczyk

Patrycja Wojtaszczyk - Przewodnicząca Rady

Z Fenomenem jestem związana od samego początku istnienia organizacji, a nawet wcześniej - współtworzyłam statut, nazwę (;)) i linię programową fundacji. Przez pierwsze dwa lata pełniłam funkcję Prezeski Zarządu, jestem współautorką wielu projektów Fenomenu, zwłaszcza z obszaru zrównoważonego transportu oraz społeczeństwa obywatelskiego. Obecnie w fundacji odpowiadam przede wszystkim za kwestie programowe oraz rozwój wolontariatu. Bliska jest mi idea demokracji bezpośredniej oraz tezy o mieście Kongresu Ruchów Miejskich. Marzę o Łodzi przyjaznej rowerzystom i zachęcającej do wspólnego działania. Na co dzień rowerzystka miejska, dla relaksu biegam i uczę się języka koreańskiego.

boryczka

Ewa Boryczka

Z Fundacją związana jestem od dłuższego czasu. Połączyły nas sprawy ul. Piotrkowskiej, rower i sama Łódź. Jestem członkiem Rady Programowej od 2014 r. i zajmuję się rewitalizacją oraz zarządzaniem strategicznym. Chciałabym, aby Łódź była miastem dla ludzi. W wolnym czasie zajmuję się treningiem koni.

olczak

Bartłomiej Olczak

Swoją przygodę z Fundacją Fenomen rozpocząłem w 2014 roku jako praktykant. Spodobało mi się  tak bardzo, że zostałem na dłużej. W 2015 roku dołączyłem do Rady Programowej. W Fundacji walczę z chaosem reklamowym, a przy okazji łącze swoje pasje związane z tematyką planowania przestrzennego oraz partycypacji społecznej. Na co dzień studiuję gospodarkę przestrzenną na Politechnice Łódzkiej. Jestem również członkiem Studenckiego Koła Naukowego Gospodarki Przestrzennej Cirkula.

IMGP3265bs.jpg

Szymon Malański

Z Fundacją Fenomen jestem związany od ponad 5 lat. Przez ten czas spotkałem wielu interesujących i pełnych zapału do działań ludzi. Nie zawsze musimy się ze sobą zgadzać, ale łączy nas wspólny cel, jakim jest poprawa jakości życia w naszym mieście – i to niezależnie czy jest się kierowcą, rowerzystą czy pieszym. Z satysfakcją patrzę na stosowane w Łodzi rozwiązania, które dziś wydają się oczywiste, a które jeszcze kilka lat temu spostrzegane były jako "nierealne ciekawostki". W fundacji zajmuję się przede wszystkim nagrywaniem i obróbką materiałów filmowych. Służę również pomocą w różnych sprawach technicznych związanych np.z konserwacją sprzętu nagłośnieniowego czy naprawianiem rowerów.  Podejmuję się również tłumaczenia tekstów na język angielski oraz modelowania 3D

kowalski

Piotr Kowalski

W Fundacji Fenomen działam od 2013 roku. Jestem członkiem rady programowej. Pomagam w opowiadaniu o tym co robimy, prowadzę zajęcia w ramach Rowerowej Szkoły i wspieram Zarząd w ich działaniach. Chcę zmieniać miasto żeby było bardziej przyjazne dla wszystkich mieszkańców i mieszkanek w tym dla osób z niepełnosprawnościami.

W wolnym czasie jestem instruktorem harcerskim w ZHP i zmieniam świat na lepszy.

Marika Szejna - Maziarz

Z Fundacją jestem związana od 2010 roku i połączył nas rower. Od sierpnia 2011 jestem w Radzie Programowej. Jestem jedną z osób zajmujących się Wolontariuszami którzy współpracują z Fundacją. Wspieram bieżące działania Fundacji, pilnuję porządku na spotkaniach Rady Programowej i trzymania się tematów. Zawodowo zarządzam 12 osobowym zespołem i to doświadczenie również wykorzystuję w Fundacji. Prywatnie lubię słońce, rower i czytanie książek.

wasilewski

Mariusz Wasilewski

Wszystko zaczęło się w 2007 roku, kiedy to postanowiłem zmienić swoją okolicę – Widzew – w miejsce bardziej przyjazne dla rowerzystów i mieszkańców. 2 lata później byłem jedną z osób która zakładała Fundację Fenomen z osobami, które myślą podobnie do mnie – chcą zrównoważonego transportu w Łodzi, zależy im na dziedzictwie kulturowym i przeszkadza im zaśmiecanie przestrzeni wokół. Więcej o tym, jak się zaczęła moja przygoda z Fundacją Fenomen można przeczytać na stronie

Od początku powstania fundacji byłem przewodniczącym Rady Programowej – funkcję tę pełniłem do grudnia 2014 roku. Wolny czas lubię spędzać na poszukiwaniu ciekawostek z Łodzi tj. odnajdywanie historii związanej ze schronami w Łodzi, których do 1989 roku było ponad 600. Jestem dumny, że w ciągu tych kilku lat mogłem poznać tak wielu fenomenalnych ludzi, którzy chcą zmieniać swoje miasto Łódź na lepsze.