Transport zrównoważony

Działamy na rzecz poprawy transportu pieszego, rowerowego i wspieramy pasażerów komunikacji zbiorowej.

Autostać.pl

Chcąc zmieniać nastawienie mieszkańców, postanowiliśmy ruszyć z kampanią informacyjną AutoSTAĆ.pl - chcemy udowodnić, że obecnie posiadanie samochodu nie jest niczym ekskluzywnym, a jeżdżenie nim po centrum miasta to marnotrastwo. Stać Cię na to?

Bezpieczna Droga do Szkoły 2015

Łódzka Policja wraz z Zarządem Dróg i Transportu sprawdziła poziom zabezpieczeń oraz stan oznakowania w okolicach łódzkich szkół. Poprosiliśmy o rekomendacje będące efektem tej kontroli.

Bezpieczne miasto

ZAKOŃCZONY! Projekt Bezpieczne Miasto Inna droga miał za zadanie zwiększyć wpływ mieszkańców Łodzi na decyzje i działania, zwiększające bezpieczeństwo ruchu drogowego i podnoszące jakość przestrzeni publicznej. Projekt został realizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Inicjatywa na Rzecz Przyjaznego Transportu (IPT) w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z funduszy EOG. Działania są prowadzone w latach 2014-2016 obejmowały działalność edukacyjną (spotkania dla mieszkańców), konsultacyjną (warsztaty) oraz doradczą (wsparcie dla indywidualnych mieszkańców). zaangażowanie ludzi: 3 koordynatorów; kilkunastu ekspertów; grono wolontariuszy zaangażowane finanse: 285 000 zł

Czy należy podnosić ceny biletów MPK w Łodzi?

Od 1 stycznia 2016 roku ważność biletów MPK-Łódź wraca do stanu sprzed wielkich remontów. Kto na tym zyska a kto straci?

Dzielimy się wiedzą w Szczecinie

Na zaproszenie Stowarzyszenia Rowery Szczecin, mogliśmy uczestniczyć w spotkaniu z tamtejszymi przedstawicielami urzędów i władz, na temat wprowadzania stref uspokojonego ruchu.

Kongres rowerowy za nami

Przez dwa dni w Warszawie trwał IV Kongres Rowerowy. Była to okazja nie tylko do poznania nowych przepisów pozwalających budować infrastrukturę rowerową, ale także aby zobaczyć osiągnięcia rowerowe w innych miastach. Na spotkaniu zabrakło przedstawicieli łódzkiego magistratu

Lwów - wizyta partnerska

Nasi przedstawiciele odwiedzili miasto partnerskie Łodzi - Lwów na Ukrainie. Celem wizyty było nawiązanie współpracy pomiędzy naszymi organizacjami i wymiana doświadczeń. Chcemy rozszerzać współpracę w przyszłości Od 4 do 6 marca nasza delegacja gościła we Lwowie. Wizyta była możliwa dzięki finansowaniu z programu RITA. Program RITA został zainicjowany w 2000 roku przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności i od tego czasu jest realizowany przez Fundację Edukacja dla Demokracji. Spotkaliśmy się z przedstawicielami Lwowskiego Stowarzyszenia Rowerzystów (Львівська Асоціація Велосипедистів). Mamy zamiar dalej współpracować, aby dzielić się doświadczeniami i wiedzą o społeczeństwie obywatelskim, współpracy z urzędami, a także z zakresu działań promocyjnych transportu rowerowego.…