Zapisz się na nasz newsletter!

Ponad dwa tygodnie temu zakończyły się konsultacje budżetu Łodzi na 2012 rok, do których przygotowaliśmy serię propozycji oraz instrukcję, jak prawidłowo wypełnić formularz konsultacji, aby sugestie zostały wzięte pod uwagę.

altNasza akcja Budżet2012.dlalodzi.info wystartowała po tygodniu od rozpoczęcia przez urząd miasta konsultacji, dlatego też byliśmy ciekawi ile uwag wpłynęło w tym czasie oraz jaki był plan informowania mieszkańców o trwających konsultacjach społecznych.

Pytanie zadaliśmy w trybie dostępu do informacji publicznej i uzyskaliśmy odpowiedź. Jak możemy w niej przeczytać informacja o konsultacjach społecznych poza miejscami "tradycyjnymi" (czyli BIP oraz strona internetowa UMŁ - zakładki "konsultacje" oraz "aktualności"), została przesłana do Rad Osiedli, organizacji pozarządowych będących na liście kontaktów mailowych Wydziału Spraw Społecznych a także zaznaczona na portalu Twitter.

Informacja o prowadzonych konsultacjach - wg zapewnień pracowników UMŁ - trafiła także na strony Dziennika Łódzkiego, Gazety Wyborczej i Echa Dnia oraz została podana na falach Radia Łódź i została wysłana do serwisu internetowego Łódź NaszeMiasto.pl.

Co ciekawe, jako sposób informowania o konsultacjach Urząd Miasta Łodzi podaje także serwisy takie jak: Wikinews, eldezet, HaloŁódź, ngo.pl - oraz strony łódzkich organizacji pozarządowych i inicjatyw: OPUS, Rowerowa Łódź, TOnZ, Szacunek dla Łodzi, Fundacja Ulicy Piotrkowskiej, Łódzka Masa Krytyczna, jak również stronę... Fundacji Fenomen. Ciekawe jest to o tyle, że większość z tych miejsc linkowała do strony przygotowanej w ramach akcji Fenomenu budżet2012.dlalodzi.info - także trudno uznać to za efekt działań strony urzędowej.

Na samym końcu pisma zaś znalazła się informacja o ulotkach informacyjnych oraz afiszach przekazanych MPK. Po opublikowaniu tej odpowiedzi, wniosek o udostępnienie informacji publicznej złożył Łukasz Prykowski z Inicjatywy "Łodzianie Decydują". Zapytał on o wzór druków zachęcających mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych budżetu. Zgodnie z treścią uzyskanego pisma, do MPK przekazanych zostało 200 afiszów formatu A3 oraz 400 ulotek formatu A4. Osoby, które widziały taki plakat bądź ulotkę prosimy o kontakt.

{jg}