Urząd Miasta Łodzi opublikował wyniki konsultacji społecznych projektu budżetu Łodzi na 2014 rok. Najwięcej osób wypowiedziało się w kwestiach rowerowych.

altJak możemy przeczytać w raporcie z konsultacji społecznych

>>Te same propozycje i opinie były powielane i przesłane przez wielu mieszkańców. Największe poparcie mieszkańców otrzymały propozycje dotyczące „modernizacji przystanków tramwajowych przy ulicy Rydzowej, Kaczeńcowej i Traktorowej w kierunku centrum” (76 osób) oraz propozycje, których realizacja leży w kompetencji Zarządu Dróg i Transportu „2110982 Budowa układu dróg rowerowych na terenie miasta zamienić okres realizacji działania z 2008-2014 na 2008-2017 oraz kwotę z 36.760.521 zł na 81.760.521 zł, dopisując 15 mln każdego roku w latach 2015, 2016 i 2017” a także propozycja „2088422 wydatki na utrzymanie dróg w miastach na prawach powiatu: dopisać: przystosowanie istniejącej infrastruktury na potrzeby dróg rowerowych; usuwanie barier w skrajniach dróg dla rowerów” (143 osoby).<<

Uwagi i propozycje dotyczące dróg rowerowych były podpisywane przez uczestników listopadowej, budżetowej Masy Krytycznej – tym bardziej cieszy nas fakt, że jedno z tych zadań (zgodnie ze stanowiskiem prezydent Łodzi) będzie realizowane w 2014 roku:

>>Przystosowanie istniejącej infrastruktury na potrzeby dróg rowerowych; usuwanie barier w skrajniach dróg dla rowerów - propozycja realizowana będzie w ramach zadania "Wydatki na utrzymanie dróg na prawach powiatu"<<

Inne zadania, zgłoszone przez mieszkańców w ramach konsultacji, które będą realizowane w 2014 roku to między innymi Program Poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz zlecenie projektu drogi rowerowej wzdłuż rzeki Bałutki.

Niestety pozostałe propozycje, które opracowaliśmy wraz z organizacjami pozarządowymi z Łodzi otrzymały odpowiedź odmowną lub też enigmatyczne zapewnienie, że zostaną „podjęte wysiłki w celu wygospodarowania środków na ten cel”.

Propozycja, aby uszczegółowić sposób wydatkowania 18 mln zł przeznaczonych „na rowery” otrzymała komentarz:

>>Większe uszczegółowienie pozycji w budżecie doprowadziłoby do znacznego zwiększenia objętości samego dokumentu, zmniejszyło jego czytelność oraz spowodowałoby usztywnienie możliwości dokonywania zmian w już uchwalonym budżecie. Każda zmiana zapisu pod zadaniem, tak szczegółowo skonstruowanego budżetu, musiałaby być dokonana w trybie uchwały Rady Miejskiej, co wydłużyłoby proces dokonywania odpowiednich zmian i realizacji zadań.<<

Nasza intencja przy proponowaniu tego zapisu została dobrze odczytana. Zależało nam, aby w budżecie miasta „na sztywno” wpisać realizację konkretnych, potrzebnych naszemu miastu dróg rowerowych.

Z brakiem zrozmienia problemu spotkały się propozycje ustawienia separatorów w okolicy ul. Bednarskiej i Strażackiej. W odpowiedzi możemy bowiem przeczytać, że:

>>Problem parkowania przed przejściem dla pieszych regulują całościowo przepisy art. 49 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Biorąc powyższe pod uwagę, brak jest podstaw dla wprowadzania wygrodzenia – nadzór nad prawidłowością parkowania należy do kompetencji Policji i Straży Miejskiej.<<

Pełne zestawienie propozycji mieszkańców wraz z odpowiedzią odpowiednich komórek merytorycznych znajduje się na stronach UMŁ.

{km, pw}

Komentarz:

Cieszy fakt, że konsultacje się odbywają. Martwi jednak stosunkowo niewielkie zainteresowanie mieszkańców (patrz tabela poniżej). Liczę, że w przyszłym roku to się zmieni i łodzianie aktywniej włączą się we współdecydowanie o swoim otoczeniu. Aktywność mieszkańców w konsultacjach zależy także od nastawienia władz i ich przygotowania do zasięgania opinii w sposób otwarty, kompetentny i w miarę możliwości prosty. W końcu każdy z nas ma ograniczony czas i cierpliwość zatem trudno spodziewać się obecności mieszkańców tam, gdzie ich głos jest lekceważony.

Statystyka konsultacji budżetu Łodzi

Konsultacje budżetu 2011

Konsultacje założeń do budżetu 2012

Konsultacje założeń do budżetu 2013